Kad je riječ o odabiru sunčanih naočala, ne smije prevladati isključivo estetski kriterij, zapravo, on i nije toliko važan koliko je to briga o najboljoj zaštiti očiju. Izbor sunčanih leća sa 100% UV zaštitom te posebice polariziranih leća pridonijet će boljoj zaštiti očiju i ovoga ljeta. Medutim, polarizirane leće kao i sunčane leće koje stvaraju efekt zrcala pridonose dobroj zaštiti očiju, no to nije dovoljno bez UV zaštite. Tako, primjerice, ne moraju sve polarizirane sunčane leće imati ujedno i 100 postotnu UV zaštitu, o ćemu takoder treba voditi računa pri odabiru sunčanih naočala.

Za naočale je najvažnije da štite oči od štetnih UV zraka. Takoder nije odlučujuće jesu li leće svijetle ili tamne ako imaju 100 postotnu UV zaštitu, premda tamnije leće (sive, sivoplave, zelene i smeđe) same po sebi više filtriraju i dio vidljivog spektra, pa nam je ugodnije jer smo manje zablješteni. Žute i narančaste, kao i ružičaste dobre su za poluoblačno ili pak maglovito vrijeme. Za vozače preporučujemo žute leće jer su ugodne za vožnju, povećavaju kontrast, a ne zamaraju kad vozimo cestom gdje ima tunela i izmjene svjetlo-tama. Uz to, bolju zaštitu uvijek pružaju veće i zakrivljenije naočale nego manje, jer fizički sprječavaju prolaz štetnih zraka sa strane.

Osobama koje stalno nose dioptrijske naočale preporučuje se izraditi za ljeto sunčane naočale s dioptrijskim staklima. Sunčane naočale dobro je nositi i u druga godišnja doba ako je sunce intenzivnije, a boravak na otvorenom dulji. Zbog svega toga uložite u kvalitetne sunčane naočale jer zdrav vid nema cijenu.